کلاهی که سازمان تامین اجتماعی بر سر کارمندان گذاشت/ شرایط بازنشستگی تغییر کرد

المیرابابایی: از ابتدای سال ۱۴۰۴، قانون افزایش سن بازنشستگی در ایران به اجرا گذاشته شد که به نظر می رسد این تغییرات ارتباط مستقیمی با کاهش ناترازی صندوقهای بازنشستگی دارد.
بر اساس بخشنامه ابلاغ شده از سوی سازمان تأمین اجتماعی، شرایط بازنشستگی برای گروههای مختلف به شرح زیر تغییر کرده است:
بیمهشدگان با سابقه پرداخت حق بیمه بیش از ۲۸ سال: همچنان میتوانند با همان شرایط قبلی بازنشسته شوند و افزایش سنی شامل حال آنها نمیشود.
* بیمهشدگان مرد: حداقل سن بازنشستگی برای مردان به ۶۲ سال افزایش یافته است.
بیمهشدگان زن: حداقل سن بازنشستگی برای زنان به ۵۵ سال افزایش یافته است.
ایثارگران، معلولین و شاغلین مشاغل سخت و زیانآور: شرایط بازنشستگی این افراد که مشمول قوانین خاص خود هستند (قانون اصلاح تبصره ۲ الحاقی ماده ۷۶ مصوب ۱۳۸۰/۰۷/۱۴ و قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی مصوب ۱۳۶۷/۰۹/۰۱)، تغییری نکرده و بر اساس همان قوانین قبلی خواهد بود.
با وجود آنکه این تغییرات از اول فروردین ۱۴۰۴ اجرایی شده است و هدف اصلی از این قانون، افزایش تدریجی سن بازنشستگی در سالهای آینده برای کاهش فشار بر صندوقهای بازنشستگی است. بنابراین، مهمترین تغییر در شرایط بازنشستگی سال ۱۴۰۴، افزایش حداقل سن بازنشستگی برای مردان و زنان مشمول قانون تأمین اجتماعی است، در حالی که افرادی با سابقه بیمه بالا و گروههای خاص از این تغییر مستثنی شد
با این حال به گفته یک کارشناس با این که ۵۰ درصد از مشاغل کشور را مشاغل سخت و زیانآور تشکیل می دهد، هنوز درباره بازنشستگان این مشاغل هیچ تعیین تکلیفی نشده و این گروه هم در وزارت کار برای دریافت سنوات ارفاقی و هم در حوزه تأمین اجتماعی برای بهرهمندی از مستمری بازنشستگی با مشکلات جدی مواجه شدهاند.
این درحالی است که متوسط سن بازنشستگی در ایران ۵۱ سال است و سن امید به زندگی در ایران از سال ۱۳۳۰ تا به امروز از ۴۶ سال به ۷۶ سال افزایش یافته است؛ در حالی که متوسط سن بازنشستگی از ۵۷ سال به ۵۱ سال کاهش پیدا کرده است. علاوه بر این صندوق های بازنشستگی هم رسما در حالت ورشکستگی قرار گرفته اند و توان پرداخت سابق را ندارند.