چرا قیمت گندم تغییر نکرد؟

نرخ تضمینی گندم مدت زمانی است که همان ۱۵ هزار تومان اعلام شد،‌ قیمتی که سبب گلایه کشاورزان شد و در حال حاضر نیز آنان به دلیل عدم پرداخت پول گندم‌شان معترض هستند.
کد خبر: 4707
زمان انتشار: 9 مرداد 1402 ساعت 9:01:06
چرا قیمت گندم تغییر نکرد؟

طلوع اقتصاد: اواخر بهار سال جاری دولت، نرخ تضمینی گندم را پس از کش و قوس‌های فراوان بدون تغییر با نرخ قبلی همان کیلویی ۱۵ هزارتومان اعلام کرد، این در حالی بود که گندم‌کاران در انتظار افزایش قیمت گندم برای سال جاری بودند و معتقدند نرخ فعلی به ضرر کشاورز است و هیچ سودی برای آنان ندارد. این درحالی است که بعد از اعتراض گسترده گندمکاران رئیس جمهور در ۸ خردادماه سال جاری دستور تسریع بررسی اصلاح قیمت گندم را داد، اما گویا این دستور نیز تاثیری بر نرخ تضمینی قیمت گندم نداشت و سبب ناامیدی بیشتر گندمکاران شد.

بعد از واکنش‌ها و اعتراض گندمکاران مسئولان مربوط به این امر وعده هر کیلو گندم ۱۷ هزار تومان را به کشاورزان دادند، اما با گذشت چندماه نه تنها این نرخ اصلاح نشد بلکه تعدادی از گندمکاران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، می‌گویند که همان نرخ ۱۵ هزار تومان نیز بعد از گذشت چندماه پرداخت نشده است.

یکی از کشاورزان در این باره به ایسکانیوز گفت: سال گذشته در این زمان رقابت بر سر اجاره زمین بود، اما امسال کسی به سراغ اجاره زمین نمی‌رود. بنده خودم سال گذشته ۱۰ هکتار زمین برای کشت گندم اجاره کردم اما امسال با توجه به شرایط ایجاد شده و بدقولی‌ها برای پرداخت ۴ هکتار زمین اجاره کرده‌ام که تنها جو برای دام‌ها خودم بکارم زیرا دیگر کاشت گندم برای کشاورزی سودی نخواهد داشت. و فکر میکنم باتوجه به شرایط سال بعد همین مقدار را نیز اجاره نکنم.

یکی دیگر از گندم‌کاران در این باره به می‌گوید: همان نرخ ۱۵ هزار تومان را نیز به کشاورز نمی‌دهند، در تاریخ ۳۰ خرداد گندم را به دولت تحویل دادم اما تا به امروز یک ریال هم دریافت نکرده‌ام. کشاورز از افزایش قیمت گندم ناامید شده است،‌ همان نرخ قبلی را با او تسویه کنید تا بیشتر از این ضرر نکرده است.

وی افزود:‌ من به عنوان یک کشاورز سال آینده اصلا به سراغ کشت گندم نخواهم رفت و کشت جایگزین را انتخاب می‌کنم. متاسفانه تمامی چک‌های گندم کاران برگشت خورده است.

یکی دیگر از کشاورزان با بیان اینکه دو ماه و نیم است هزینه های گندم فروخته شده پرداخت نشده است،‌گفت: به دلیل این بلاتکلیفی قیمت گندم بعد از گذشت دو ماه و نیم هنوز پول گندم فروخته شده پرداخت نشده است، کشاورز دیگر انتظار نرخ ۱۷ هزار تومان را ندارد، لطفا همان نرخ قبلی را پرداخت کنید. دیگر من و همکاران به دولت از سال آینده گندم تحویل نخواهیم داد.

مهدی بشارت‌ده کارشناس اقتصاد کشاورزی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایسکانیوز، در این باره اظهار کرد: نرخ ۱۵ هزار تومان گندمی که اعلام شد مورد پسند جامعه کشاورزی و کشاورزان و گندمکاران نیست، چرا که گندمکاران معتقدند هزینه تمام‌شده گندم بالاتر از این است و توجیه اقتصادی ندارد.

وی افزود: دولت برای مدیریت بازار گندم دو راه دارد یا باید قبل  از اعلام قیمت‌ها هزینه تولید را کاهش می‌داد یا باید قیمت را افزایش میداد که این اتفاقات صورت نگرفت.

کارشناس اقتصاد کشاورزی درباره تبعات نرخ ۱۵ هزار تومانی گندم، بیان کرد: وقتی که قیمت گندم افزایش پیدا نکند،‌ کشاورز مجبور است برای تامین هزینه‌ها گندم را به عنوان قاچاق کالا در کشورهای همسایه با قیمت بالاتر بفروشد و یا گندم را به عنوان خوراک دام استفاده کند، که این موضوعات ضرر و زیان‌هایی دارد و نیاز کشور را برطرف نمی‌کند؛‌ در نتیجه مجبور به واردات گندم و خروج ارز می‌شویم.

کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: اگر قیمت گندم افزایش پیدا نکند شاهد روزهای خوشی در بازار گندم نخواهیم بود و در آینده نزدیک به شدت نیاز به گندم در کشور حس خواهد شد، در نتیجه کمبود گندم می‌تواند تبعات جبران‌ناپذیری به‌همراه داشته باشد.

بشارت‌ده در پایان تاکید کرد: نرخی که باید برای گندم اعلام می‌شد ۱۷ هزار تومان بود و تشکل‌ها و گندمکاران به ۱۶ هزار تومان نیز راضی شدند اما دولت همچنان بر قیمت ۱۵ هزار تومان پافشاری می‌کند.

تاخیر دولت در پرداخت وجوه گندمکاران این روزها بر ناامیدی و اعتراض گندمکاران افزوده است،‌ گندمکارانی که هر کدام معتقدند سال آینده از کاشت گندم صرف نظر خواهند کرد. باتوجه به اینکه گندم از جمله اقلام اساسی است که در کشور تولید می‌شود، ادامه روند این مشکلات و صرف نظر کردن گندمکار برای کشت در سال های آینده می‌تواند بحرانی جدی برای امنیت غذایی کشور باشد؛ بنابراین انتظار می‌رود مسئولان مربوط به این امر و دولت هر چه سریعتر به مشکلات گندمکاران رسیدگی کنند،‌تا در آینده شاهد افزایش واردات گندم از کشورهای خارجی نباشیم.

منبع: ایسکانیوز

انتهای پیام/

تبلیغات در طلوع اقتصاد
بانک صادرات ایران
بانک صادرات ایران
تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد